Maisteri Andreas

Salve!

Maisteri Andreas Canuti (suomalaisittain Antti Nuutinpoika) on 1400-luvun oppinut. Mestari Andreas on kotoisin Vanajan pitäjästä, Hämeen linnan nurkilta. Opintie vei kuitenkin talonpojan pojan Turkuun katedraalikouluun ja sieltä Prahan yliopistoon, jossa Andreas suoritti artes-koulukunnassa baccalaureuksen ja magisterin tutkinnot. Nykyisin maisteri Andreas asuu Ruotsin Itämaassa Turussa ja kuuluu kunniakkaaseen Pyhän Ursulan kiltaan. Maisteri harrastaa pyhiinvaelluksia kaukaisille pyhäköille. Hän on käynyt muun muassa Hattulassa, Vadstenassa, Roomassa ja Pyhällä maalla.

Nykytodellisuudessa maisteri Andreas on turkulainen arkeologi, keskiajantutkija ja tietokirjailija Ilari Aalto. Ilarin kynästä ovat lähteneet muun muassa kirjat Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015),  Matka muinaiseen Suomeen (Atena 2017) ja Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita (Atena 2019).

De proprietatibus rerum (”Asioiden ominaisuuksista”) viittaa samannimiseen, fransiskaanioppinut Bartholomeus Anglicus de Glanvillen 1200-luvulla julkaisemaan ensyklopediaan, joka oli keskiajan luetuimpia teoksia. Kirja on tunnettu Suomessakin, sillä siihen viitataan 1400-luvulla kirjoitetussa Naantalin luostarin kirjassa. Bartholomeus kirjoittaa ensyklopediassaan myös suomalaisista, tosin ei kovin mairittelevaan sävyyn: ”Winlandia on maa, joka liittyen Norjan vuoriin sijaitsee niiden itäpuolella ja leviää Valtameren rannalla; se ei juuri ole tuottoisa, ellei oteta lukuun ruohoja ja metsiä. Väestö on raakaa, sivistymätöntä ja julmaa, taikakeinoja harjoittavaa.”

Sivustolla on päivittyvää tietoa lääketieteestä ja kirjallisesta kulttuurista keskiajan Suomessa. Blogin puolella kirjoitan juttuja milloin mistäkin kiinnostavasta tai työn alla olevasta keskiajan kulttuurin ilmiöstä ja keskiajan elävöittämisestä. Tutustu myös arkeologiaa käsittelevään blogiini Mullan alta ja egyptologiaa käsittelevään blogiini Musta maa.

WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: