Keskiajan silmälasit

rillit
Keskiajan silmälasit olivat tyypillisesti kaksi yhteen niitattua suurennuslasia. Kuva: Ilari Aalto.

Silmälaseja voi pitää yhtenä keskiajan Euroopan suurimmista keksinnöistä. Ei tiedetä kuka kehitti ensimmäiset rillit, mutta vanhimmat tiedot silmälaseista ovat Italiasta 1200-luvun lopusta. Keskiajalla ei osattu vielä hioa likinäköä korjaavia linssejä, joten silmälasit olivat yksinomaan tarkkuustyöskentelyn ja lukemisen apuväline, nenälle ripustetut suurennuslasit.

Vanhin maininta silmälaseista Ruotsissa on vadstenalaisveli Johannes Hildebrandin 1400-luvun alussa Linköpingin piispa Knut Bossonille lähettämä kirje, jossa Johannes pyytää piispaa lähettämään rikkoutuneet lasinsa hänelle korjattavaksi. Silmälaseja on kuvattu myös ruotsalaisessa kirkkotaiteessa, kuten Torshällan kirkon Abrahamia esittävässä maalauksessa.

Suomesta ei ole toistaiseksi löytynyt varmuudella keskiajalle ajoittuvia silmälasilinssejä tai -kehyksiä, mutta esimerkiksi Turun tuomiokirkosta ja Rengon Pyhän Jaakon kirkosta on löytynyt hyvin vanhoja silmälaseja. Silmälasit eivät varmasti olleet kovin yleisiä keskiajan Pohjolassa, mutta epäilemättä niitä kuitenkin käytettiin oppineissa piireissä.

Lähteet:

Schnell, Ivar 1935: En anakronistisk detalj i den medeltida ikonografien. Fornvännen 19/1935: s. 19-34.

Ilari Aalto: Silmälasien arkeologiaa. Mullan alta -blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: