Pitkällä nokalla varustettuun naamioon ja kaapuun sonnustautunut ruttolääkäri on tuttu hahmo keskiajan populaarikuvastossa, kuten keskiaikamarkkinoilla ja elokuvissa. Hahmo on niin ikoninen, että siinä suorastaan kiteytyy keskiajan julmuus ja taikauskoisuus: naamion nokka kun oli täytetty raikastavilla, pilaantunutta ilmaa suodattavilla yrteillä. Hyvä esimerkki tästä on Explore-lehden melko karmean keskiaikanumeron kansikuva:
Ruttolääkäri näyttää elävän myös historian oppikirjojen kuvastossa, kuten vuonna 2017 ilmestyneessä oppikirjassa Mennyt II (Edu kustannus):

Kuvaston ongelma on se, ettei keskiajalla ollut nokkanaamioon pukeutuneita ruttolääkäreitä.
Ensimmäisen kerran tällaisen asun mainitsee Ranskan kuningas Ludvig XIII:n henkilääkäri Charles de Lorme vuonna 1619, ja häntä pidetään yleisesti sen keksijänä. Tämä tapahtui siis lähemmäs kolmesataa vuotta mustana surmana tunnetun paiseruttoepidemian jälkeen, pitkälle uuden ajan puolella.

Charlesin kehittämä lääkäriasu oli omana aikanaan kekseliäs. Koska ruton uskottiin leviävän miasmateorian mukaan saastuneen ilman kautta, ruttolääkärin puku oli käytännössä varhaismoderni suojapuku. Umpinaisen puvun vahakangas ja nahka estivät saastuneiden kaasujen pääsemisen puvun sisään, ja hengitysilma puhdistui kulkiessaan nokan läpi. Vaikka käsitys ruton leviämistavasta oli virheellinen, asu varmasti jossain määrin suojeli ammatinharjoittajia tartunnalta.
Ruttolääkäriasut olivat käytössä etenkin Ranskassa ja Italiassa, ja puvun kultakautta vaikuttaa olleen 1600-luku. Ruttolääkärin hahmo on jäänyt elämään Italian Commedia dell’arte -teatterissa, ja Venetsian karnevaaleissa ruttolääkäri, il Medico della Peste, on edelleen yleinen hahmo.

Niin vetävän näköisiä kuin ruttolääkäripuvut ovatkin, toivoisin, että ne katoaisivat keskiaikaa esittävistä yhteyksistä ja varsinkin oppikirjojen keskiaikaosioista. Paiserutto oli osa myöhäiskeskiajan todellisuutta, mutta linnunnokkaiset lääkärit eivät olleet.
Jos sinua kiinnostaa kuitenkin esittää ruttolääkäriä muissa kuin keskiaikayhteyksissä, Etsystä löytyy vaikuttava kokoelma upeita ja taatusti epäautenttisia ruttolääkärinaamioita.
Lähteet:
Boeckl, Christine M. 2000. Images of plague and pestilence: iconography and iconology. Truman State University Press.
Trendacosta, Katharine: The ”Science” Behind Today’s Plague Doctor Costume
Wikipedia: Plague doctor costume, luettu 13.4.2019.
Vastaa